Vi fick en lättvikts- konstruktion med minimal efterbearbetning

Klippan-Safety AB är en systempartner till den internationella fordonsindustrin. Företaget är Europas ledande utvecklare och tillverkare av kompletta sängsystem med integrerade skyddssystem för lastbilar. När Klippan-Safety AB i Klippan skulle tillverka en ny sängram till Scanias lastbilar föll valet på rullformade profiler från Bendiro.

Bengt Hallberg, Inköps- och Logistikchef, Klippan-Safety AB

 ”I detta projekt använder vi ett nytt sängramsystem som kallas för Flex Frame. Precis som namnet förtäljer, är det ett flexibelt system som byggs upp av bärare i form av en ram där kunden sedan kan välja vilken sängbotten han önskar.”

Tyngre krav, lättare fordon

”På Klippan-Safety har vi tidigare använt de flesta tillverkningssätt, men i samband med detta projekt var det flera aspekter som gjorde att just rullformningen skulle passa bra. Våra krav på säkerställd kvalitet och hållfasthet var höga. Profilen innehåller dessutom många egenskaper, där vi ville åstadkomma en form av lean production, med så liten efterbearbetning som möjligt. På uppmaning av fordonsindustrin försöker vi också hela tiden att minska vikten i våra produkter.”

Drygt 25 steg till färdig profil

”Resultatet blev en rullformad förzinkad profil som formas i drygt 25 steg. Med integrerad lasersvetsning och stansad hålbild. Dessa profiler kapas sedan till fix exakt längd, som sedan bockas och bildar en sängram. Det är även viktigt att vi inte får vassa kanter på profilen, då dessa kan förstöra madrasser och madrasstyger. Det är en vridstyv och stark lättviktskonstruktion med minimal efterbearbetning – precis som vi önskade.”

Investeringsvilja

”Rullformning kräver kompetens och erfarenhet. Som kund måste vi kunna lita på att vår leverantör kan stå för detta. Bendiro har mer än väl svarat upp till våra förväntningar. Framförallt har de visat en stor dos flexibilitet, men också lyhördhet och investeringsvilja.”