HILOC 1800 - Starkast i världen?

Roger Andersson vd för Duroc Special Steel AB har lång erfarenhet av forskning, produktutveckling och försäljning i en rad företag både i Sverige och utomlands. Han beskriver HILCOL 1800 och samarbetet med Bendiro så här.

”I vårt valsverk trim- och sträckvalsar vi materialet till en av världens starkaste material - HILOC 1800, som är ett martensitiskt ultrahöghållfast stål baserat på SSAB’s DOCOL 1700M. Vi bearbetar materialet för att nå exakt rätt planhet och hållfasthet innan leverans till vår kund Bendiro som är först i Sverige med att tillverka en av världens starkaste lasersvetsade profiler. Vi är stolta över att vara en viktig länk i kedjan som bygger en produkt i världsklass.”

Hans Gustafson, Bendiro.

 ”Dagarna innan Elmiamässan fick vi möjlighet att testköra ett helt nytt material från Duroc Steel, Hiloc1800. Hiloc1800 är kanske världens starkaste stål och har samma energiabsorberande egenskaper som ursprungsmaterialet DOCOL 1700M. Därför var det otroligt spännande att se hur materialet skulle reagera i vår rullformningsmaskin.

Testen gjordes i en rullsats för en sluten profil med laser svets. Frågorna var många. Skulle det gå att forma en sluten profil? Kommer återfjädringen göra att vi inte kan forma och lasersetsa profilen i standarverktyget? Men resultatet blev mycket bra. För att ytterligare testa profilens- och lasersvetsens- styrka lade vi den på två klossar och ställde oss på den. Det visade sig att oavsett om vår lättaste eller tyngste medarbetare ställde sig på profilen så gick den inte att böja utan återgick till sin ursprungliga form. Då formades idén att låta våra besökare på Elmia själva få testa styrkan av HILOC 1800. Vilket blev mycket uppskattat.”

Årets stora attraktion, HILOC 1800 vars styrka testas av en mässbesökare.

 


2015-01-29